Slikarsko fotografska razstava lightDARK

Že od nekdaj se rada umetniško izražam. Ker je bilo moje letošnje šolsko leto zelo ustvarjalno (rojevale so se nove ideje in izzivi), se je v meni porodila želja po prvi samostojni razstavi, ki sem jo otvorila ob zaključku študentskega leta 21. maja v atriju Uršulinskega kulturnega centra. Z razstavo sem predstavila delček svojega umetniškega opusa na področju slikarstva in fotografije.

V življenju se večkrat soočamo s prelomnicami. Vsi iščemo odgovore na bivanjska vprašanja, ki se zdijo včasih tako zapletena in odgovor nanje tako daleč. Vendar vprašanja terjajo odgovore. Odgovore najdemo le takrat, ko se zares poglobimo vase. Tudi sama sem iskala odgovore na bivanjska vprašanja in jih kasneje dobila – med drugim tudi pri prebiranju osebnih zgodb ljudi, ki so me s svojim življenjem in delom navdihnili. Razstava obsega cikel njihovih portretov, s katerimi se jim poklanjam za vse, kar so v življenju dobrega naredili. Naslednji sklop oljnih slik na razstavi je bolj oseben. To je čas mojega otroštva – čas razposajenosti, iskrenosti, nedolžnosti in pristnega veselja, to je čas, ko smo brezskrbno zlagali potičke v peskovniku, čofotali po lužah, se igrali skrivalnice, pihali milne mehurčke, prevračali kozolce in jedli kislice … Tudi čas otroštva je čas številnih prelomnic. V drugem delu razstave sem predstavila fotografski opus. Delčki sveta, narave in arhitekture, ujeti v fotografski objektiv. Trenutki, navidezno skriti, ki jih lahko vidimo le, če upočasnimo tempo življenja. Takšni trenutki mi popestrijo življenje, me bogatijo in navdihujejo.

Za vsako življenjsko prelomnico, tudi če se zdi še tako negotova, obstaja nekaj boljšega. V to verjamem. In to je tudi sporočilo naslova lightDARK.

Svetloba je. Je v naravi, v naši okolici, tudi v nas.

Ida Glušič

O avtorici

Ida Glušič je v študijskem letu 2017/18 študentka 1. letnika umetnostne zgodovine in etnologije na Filozofski fakulteti. Že kot otrok je kazala zanimanje za umetniško ustvarjanje in fotografijo. Znala je opazovati naravo in črpati navdih iz majhnih stvari. V OŠ je sodelovala pri postavljanju scen za kulturne prireditve. Sodelovala je pri številnih likovnih in fotografskih natečajih, prejela je tudi nekaj nagrad. Z vpisom na Umetniško gimnazijo Velenje so se ji vrata v svet umetnosti odprla še bolj na široko. Na umetniški gimnaziji se je pobližje seznanila z različnimi slikarskimi tehnikami, kakor tudi z grafiko, kiparstvom, prostorskim oblikovanjem in fotografijo. Umetniško izražanje ji je popestrilo gimnazijske dni. Tudi odkar študira v Ljubljani, je umetniško ustvarjanje sestavni del njenega življenja. Tematika njenega ustvarjanja je velikokrat povezana z okoljsko problematiko, medsebojnimi odnosi in eksistencialnimi vprašanji. Z razstavo predstavlja delček svojega umetniškega opusa na področju slikarstva in fotografije.